.................................
2024. április 19. péntek
Emma napja van.
 
Kereső:
MagyarRomanaRomana
 
   
Rólunk
Tevékenységeink
Galéria
Partnereink
Kapcsolat
   
 
Híreink

Véget ért a 10. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny
Véget ért a 10. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató   Programtermék VersenyTizedik alkalommal került megszervezésre a Neumann János nevét viselő informatikai programok és találmányok versenye, melynek helyszíne a szekszárdi I. Béla Gimnázium volt. Csík Terület Ifjúsági Tanácsa jóvoltából idén öt erdélyi versenyző utazhatott ki a három napos magyarországi megmérettetésre.

Maga az esemény 29 éves múltra tekint vissza, az elsÅ‘ 20 évben a szintén Szekszárd városában működÅ‘ Garay János Gimnázium adott otthont az akkor még Garay nevű versenynek. Kezdetekben csak alkalmazói és játékprogramokkal lehetett nevezni a megmérettetésre. Mára ez már hat kategóriára bÅ‘vült: számítógépes művészeti programok, megépített automata vezérlésű berendezések, számítógéppel támogatott tervezés, valamint oktatói-, alkalmazói- és játékprogramokkal lehet részt venni a versenyben.
Az esemény az évek folyamán egyre népszerűbbé vált, így nemcsak Szekszárd környékérÅ‘l, hanem egész Magyarország területérÅ‘l és a határon túlról, Vajdaságból és ErdélybÅ‘l is érkeztek szép számban jelentkezÅ‘k. Idén a területi elÅ‘döntÅ‘k eredményeként 80 diák jutott tovább a döntÅ‘be. A Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) szervezésében zajlott erdélyi elÅ‘döntÅ‘ résztvevÅ‘i közül öt pályázó jutott tovább: Krecht Rudolf a Székely Mikó Kollégiumból, SepsiszentgyörgyrÅ‘l, Péter Ottó a Márton Áron Gimnáziumból, Csíkszeredából, Kolumbán-Antal György a Tamási Áron Elméleti Líceumból, Zetelakáról, Lukács Dániel és Tóth Attila az Apáczai Csere János Elméleti Líceumból, Kolozsvárról.

A nyolc tagú zsűri az informatikai munkaerÅ‘piac képviselÅ‘ibÅ‘l tevÅ‘dött össze, valamint a szakma néhány kiváló tekintélye is részt vett a pályamunkák elbírálásában. A versenyműveket 1-10 közötti skálán pontozták, majd egyszerű átlaggal számoltak végeredményt. A zsűri elmondása szerint az idei megmérettetésen az eddigieknél is szorosabbak voltak a pontállások. A versenyzÅ‘k kategóriákra osztva - elÅ‘bb az általános iskolások, majd a középiskolások - mutatták be 10-10 percben a munkájukat. Ezután mind a zsűri, mind a közönség tagjai intézhettek kérdéseket a versenyzÅ‘höz.

''Nagyon nehéz feladat volt az értékelés. Jobbnál jobb pályamunkák sorakoztak fel a versenyen. FÅ‘ként a pályázó eredeti ötletét és a versenyzÅ‘ben rejlÅ‘ potenciált, valamint magát a bemutatót értékeltük. Az erdélyi diákok határozottan megállták a helyüket a megmérettetésen" - nyilatkozta Fodor Zoltán villamosmérnök, a zsűri erdélyi tagja.

Az erdélyi versenyzÅ‘k elÅ‘kelÅ‘ helyezéseket értek el a döntÅ‘ben. Játékprogramok kategóriában Péter Ottó, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium tanulója a Maria's Adventure című játék programjával a negyedik helyezést érte el, és a zetelaki Kolumbán Antal György a Tamási Áron Elméleti Líceum diákja a Coplex című játékával a hatodik helyen végzett. Megépített hardver és szoftver kategóriában a sepsiszentgyörgyi Krecht Rudolf, a Székely Mikó Kollégium tanulója saját fejlesztésű ÉletmentÅ‘ robotjával a negyedik helyezést érte el. Oktató program kategóriában a kolozsvári Lukács Dániel és Tóth Attila, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai a BeAGentleman című oktató programjukkal a második helyezést érték el.

A verseny nemcsak tematikájában, de hangulatában is, és emberi dimenzióiban is különlegesnek mondható. Itt a versenyzÅ‘k egymásnak nem vetélytársai, hanem segítÅ‘társai. A résztvevÅ‘ diákok azon vannak, hogy minél többet tanuljanak egymástól. Újabb és különlegesebb technikák, informatikai megoldások és lehetÅ‘ségek egymással való megosztására törekednek, félretéve a fölösleges versengést és rivalizálást.
A verseny erdélyi elÅ‘döntÅ‘jének megszervezését, valamint a továbbjutott versenyzÅ‘k kiutazását Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) biztosította.

 

Csík Terület Ifjúsági Tanácsa

 


<< Vissza



Programajánló



 
Eseménynaptár
« Április »
H K Sze Cs P Szo V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112
 
 
Communitas
Támogatóink: