.................................
2020. október 1. csütörtök
Malvin napja van.
 
Kereső:
MagyarRomanaRomana
 
   
Rólunk
Tevékenységeink
Galéria
Partnereink
Kapcsolat
   
 
Híreink

Csíki és csángó fiatal pedagógusok találkozója
Csíki és csángó fiatal pedagógusok találkozója 2014. november 21-22. között 27. alkalommal került megrendezésre a Fiatal Pedagógusok Fórumára Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) és Hargita Megye Tanácsa közös szervezésében. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is, az őszi fórum helyszíne Hidegség volt, félúton a csíki pedagógusok és a csángó vidéken tanító pedagógusok között.

A CSTIT az őszi fórumok alkalmával megpróbált eleget tenni azon igényeknek, hogy a szórványban a szórványban élő és munkálkodó pedagógusokat is megszólítsa és lehetőséget biztosítson tapasztalatcserére és párbeszédre. A tavalyi évhez hasonlóan idén ősszel ismét a moldvai csángó magyar pedagógusokkal találkoztunk.. A fórum témája idén a hagyományőrzés volt. Folytatódott a tavaly elindított népi gyermekjátékokat megismertető zenés aktív tevékenység, ízelítőt kaptak a résztvevők az élménypedagógia világából és természetes anyagokból készültek karácsonyi tematikájú díszek.
A képzést Kozma István, CSTIT elnöke és Mihály Emőke szervező nyitották meg, Kozma hangsúlyozta a pedagógusok nevelői munkájának fontosságát, a felnövekvő generációnak társadalomban vállalt szerepének formálásában. A megnyitó néhány ismerkedési játékkal folytatódott, majd a Hidegségi tánccsoport előadása varázsolta el a résztvevőket, annyira, hogy ők is örömmel kapcsolódtak be a táncba, népi gyermekjátékokba.
A résztvevőknek színes, információ dús programokban volt részük, a Bóbita Egyesület komplex élménypedagógiai foglalkozást tartott, amelyben Karácsonyra hangolódó interaktív és csapatépítő játékokat tanított a résztvevőknek az Önismereti helyzetek, léleksimogató gondolatok játékpedagógiai elemekkel ünnepre hangolódva című előadás keretében. Ezen kívül kézműves tevékenységekkel gazdagíthatták, fejleszthették kreativitásukat középpontban a természetes anyagokkal, gyapjúval, csuhéval és fával.
A fórumot Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke is megtisztelte jelenlétével, egy közvetlen hangulatú kávézás során beszélt annak a fontosságáról, hogy a pedagógusok ötletekkel, javaslatokkal, kérésekkel forduljanak hozzá. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni a pedagógusok szerepét a gyerekek pályaorientációjában, úgy az elméleti továbbtanulás, mint a szakoktatás felé.
A kiértékelőn a szervezők átadták a szórványban tanító pedagógusoknak a karácsonyi díszbe öltöztetett cipős dobozokat, amelyeket a résztvevőktől gyűjtöttek össze, hogy majd az ünnepeken kioszthassák a hátrányos helyzetben levő tanulóknak.
A XXVII. Pedagógusok Fórumát Hargita Megye Tanácsa társszervezőként a Hargita Megyei Nevelési és Erőforrás Központtal együttműködésben támogatta, a rendezvény Hargita Megye Tanfelügyelősége, és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szakmai támogatásával és a Communitas Alapítvány támogatásával jött létre.


<< VisszaProgramajánló 
Eseménynaptár
« Október »
H K Sze Cs P Szo V
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
 
 
Communitas
Támogatóink: