.................................
2024. prilis 16. kedd
Csongor napja van.
 
Kereső:
MagyarRomanaRomana
 
   
Rólunk
Tevékenységeink
Galéria
Partnereink
Kapcsolat
   
 
Híreink

Többség a kisebbségben
Többség a kisebbségben     Székely tankönyvet ajándékoztak a csíki fiatalok Burgenlandban. Öt napos szakmai úton vettek részt Burgenlandban Csík Terület Ifjúsági Tanácsának (CSTIT) küldöttsége szeptember 3 és 8 között. Az Európai Unió által támogatott programban 3 ország hat település fiataljai vesznek részt, Ausztriából Alsóőr és Felsőőr, Magyarországról Nyíregyháza és Debrecen, valamint Székelyföldről Gyergyószentmiklós és Csíkszereda fiataljai.

A program célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek az adott településeken milyen nemzetiségek élnek, hogyan viszonyulnak a többségi társadalomhoz és mik, azok a problémák, amikkel meg kell küzdeniük a mindennapokban. A fiatalok megismerhetik ebből eredő előnyeiket, hátrányaikat, mindennapi életüket és a találkozók végén mindezt átgondolva ajánlásokat tesznek a helyi érintettek felé.

A találkozó első állomása Alsóőrbe vezetett, ahol a község polgármestere, Horváth József mutatta be az itt élő magyarság helyzetét. A község az egyetlen olyan települése Burgenlandnak, ahol a magyarság többségben található. Az itt élők többek között a magyar nyelvű óvodával és általános iskolával szeretnék elérni, hogy továbbra is fennmaradjon ez a többség, a magyar nyelv ismerete, a népesség a családok körében. Ezt a törekvést segítik még elő a magyar nyelvű kulturális események és programok megrendezése, ami a Magyar Média és Információs Központnak (UMIZ), köszönhető.

Felsőőrben az eredetileg tiszta magyar településen ma a magyarság kisebb számban található meg, de még így is, együtt Alsóőrrel és Őriszigettel a legjelentősebb magyar nyelvi központja Burgenlandnak. Itt a Burgenlandi Magyar Kultúregyesülettel ismerkedtek meg a fiatalok. A bemutató során elhangzott, hogy mik azok a programok, rendezvények, szolgáltatások, amivel aktívvá teszik az itteni magyarság mindennapjait, illetve mik azok a kezdeményezések, amivel elősegítik, hogy minél szélesebb körben éljen és fennmaradjon a magyar nyelv ismerete. Ezután a felsőőri Református Egyházközséget mutatta be Gúthy László lelkész, majd a felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium látogatták meg a résztvevők.

Ez a találkozó is segített a fiataloknak abban, hogy ne problémaként tekintsenek a kisebbség kérdésére, hanem lehetőséget, és esélyt lássanak benne, mint ahogy a burgenlandi magyarság is ezt teszi nap, mint nap. Ez a látásmód segíti majd a résztvevőket abban, hogy a későbbi ajánlásokat egy újfajta szemszögből nézve tehetik majd meg az érintett döntéshozók felé.

A székely fiatalok nevében Kozma István CSTIT elnök Székelység Története című tankönyvet ajándékozott a Burgenlandi szervezetek képviselőinek.

 


<< Vissza



Programajánló



 
Eseménynaptár
« prilis »
H K Sze Cs P Szo V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112
 
 
Communitas
Támogatóink: