.................................
2022. november 30. szerda
András, Andor napja van.
 
Kereső:
MagyarRomanaRomana
 
   
Rólunk
Tevékenységeink
Galéria
Partnereink
Kapcsolat
   
 
Legyél te is önkéntes!

Mi az önkéntesség?

Társadalmi felelősségvállalás, nemzetközi önkéntes projektek – egyre többször találkozhatunk ezekkel a fogalmakkal, ám pontos jelentésükkel nem mindig vagyunk tisztában. Segíteni sokféleképpen lehet. Egyik leghatékonyabb módja az önkéntesség, mely történhet helyi szinten vagy akár külföldön, nemzetközi környezetben is. Mindegy, hogy éppen a lakóhelyünk melletti parkot tisztítjuk meg a szeméthegyektől vagy matematikát tanítunk egy eldugott afrikai faluban, a cél azonos: egy adott közösség megerősítése. Végső soron, mind a tiszta lakókörnyezet, mind pedig az iskolai képzés hozzájárul a társadalom fejlődéséhez. Az önkéntességből viszont nem csupán az érintett közösség, hanem maga az önkéntes is profitál. Az önkéntes szerves tagja az adott közösségnek, ezáltal maga is gazdagodik: szolidaritást, toleranciát tanul, külföldi önkéntes szolgálat esetén pedig tapasztalatot szerez kulturális, idegen nyelvi, akár szakmai téren is. Az önkéntesség felelősséget is jelent. Felelősséggel tartozik azért a projektért, amiben tevékenykedik, azért a közösséggel, ahol rövidebb-hosszabb ideig él, és nem utolsósorban azért az országért, ahonnan elindult, hiszen ő képviseli azt a helyiek számára.

 

Mire jó?

Sokan hiszik, hogy az önkéntesség a középkorú, unatkozó középosztályi háziasszonyok tevékenysége. Az önkéntesség a kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint azonban sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érinthet. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá legyenek. A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek. Különösen fontos a nők munkaerőpiacra való vissza- és bekerülésének elősegítése. A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás elkerülésének lehetősége jelenthet vonzást. Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, felfogható az alkalmazottak sokoldalúvá tételének egyik állomásaként, javítja a cég közösségen belüli reputációját, növeli a vállalaton belüli munkamorált. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.

 

Önkéntesség nemzetközi szinten

Ma már nemzetközi viszonylatban széles körben elfogadott, hogy az önkéntesség a társadalom különböző szintjein kiemelten fontos szerepet tölt be. Az egyes ember számára javítja az életminőséget, és gyakran segít a karrier építésében; a szervezetek szintjén fontos a szerepe a szolgáltatások elérhetővé tételében és minőségük fejlesztésében, s végül, de nem utolsó sorban erősíti a társadalmi tőkét. Az Európa Unió országaiban szinte már mindenütt létezik hivatalos definíció az önkéntességre. Mindegyikben közös három elengedhetetlen kritérium: az önkéntesség soha nem lehet kötelező, nem járhat érte pénzbeli ellenszolgáltatás, s végül mások javát kell szolgálja. Általában önkénteseket minden korosztályban találunk, mégis úgy tűnik, hogy a fiatalok (35 év alattiak) körében kevesebben vannak (kivéve talán Angliát, ahol komoly erőfeszítéseket tesznek a fiatalok motiválására), s a legintenzívebben a 35-55 év közötti korosztály tagjai kapcsolódnak be ilyen tevékenységekbe. A legnépszerűbb területek, ahol a legtöbb önkéntes található, egyértelműen a sport, a szociális ellátás, valamint az egészségügy.

 

Európai Önkéntes Szolgálat - EVS

Az Európai Unió évek óta konkrét programok révén komolyan támogatja az önkéntesség fejlesztését és elősegítését az egyes országokban, amire jó példa az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) program, ami lehetővé teszi, hogy a 18 - 30 év közötti illetve hátrányos helyzetű fiatalok esetében 16-18 közötti fiatalok számára is egy általuk választott európai országban kapcsolódjanak be hosszú távú önkéntes programokba, miközben megismerhetnek egy másik kultúrát és nyelvet. Ez a program többnyire három szereplőre épül, a küldő szervezet, a fogadó szervezet és az önkéntesre. Ezek az önkéntes programok többnyire 2 hónaptól 12 hónapig terjedő periódusra vannak meghirdetve. További információkat itt találtok.

 

Önkéntesség városunkban

Számos civil kezdeményezés van Csíkszeredában is illetve nagyon sok szervezet amelyek programjaiba és kezdeményezéseibe be tudnak kapcsolodni a tenni akaró és önkéntesség iránt érdeklödő fiatalok. A szervezetek több területen is tevékenykednek mint ifjúság, környezetvédelem, kultúra, hagyományörzés, oktatás, érdekvédelem, emberjogi, szociális, egészségügyi stb így szinte garantált, hogy mindenki talál magának valót. A tavalyi év folyamán a Kalot Egyesületnek volt egy nagyon jó kezdeményezése a különböző  a szervezeteket és az önkéntessek kommunikácójának hatékonnyá tételére, úgyanis egy olyan honlapot hoztak létre, amelyen a szervezetek regisztrálva megtudják hirdetni programjaikat amelyekhez önkéntesseket várnak és fiatalok úgyszintén tudnak regisztrálni megadva érdeklődési területeiket és azt, hogy mikor tudnak szánni időt ilyen tipusú tevékenységre. Megnézem a honlapot.
HíreinkProgramajánló 
Eseménynaptár
« December »
H K Sze Cs P Szo V
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
 
 
Communitas
Támogatóink: